1 sudu serbuk yeast ( rendam dlm secawan air suam)
2 sudu butter (olive oil lg sedap)
2 sudu gula
sedikit garam
- untuk naan cheese
Grated cheese
gula
Cara-cara
Rendam terlebih dulu yis didalam cawan berisi air suam2 kuku. Tunggu sehingga yis timbul.
Sementara itu, di dalam mangkuk berasingan. campurkan
tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul
rata.
masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati dan
lembut, masukkan air sedikit demi sedikit jika perlu (if adunan terlalu
kering)
uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sampai kembang dan gebu)
canai leper, dan bakar atas kuali (prefferable non stick
pan) leper tanpa minyak, api kecik, tunggu sampai kembong2 seperti dlm
gambar, baru terbalikkan
utk Naan cheese:
setelah canai leper, taburkan cheese dan gula
canai another naan and tindihkan dan canai semula
note: -
apabila mencanai leper jgn terlalu nipis, sedang2 -
apabila bakar biasanya ia akan mengelembung, pastikan api kecik, dan
terbalik2kan naan jika perlu - plain Naan: sedap dimakan bersama kari,
dalca, sambal tumis, yogurtmint dan macam2 lagi - Naan cheese: sedap
dimakan begitu saja...bebudak mesti suka, ada jugak yg gantikan cheese
dgn butter, coklat spread, dll
No comments:
Post a Comment