Terkini

gempak

RENUNGAN

KESIHATAN

PELIK

Thursday, February 27, 2014

CARA MASAK TOMYAM YANG SEDAP

Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit
Keseluruhan: 35 Minit | Jumlah Hidangan: 4-6 orang

 
Bahan-bahan A:

500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air dan garam secukupnya

Bahan-bahan B:
100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)

Cara meyediakan:
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut.
2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.

No comments:

Designed By