Terkini

gempak

RENUNGAN

KESIHATAN

PELIK

Thursday, February 27, 2014

CARA MEMASAK BIHUN TOM YAM

Bahan-bahan ( untuk 4 orang makan )

  • 3/4 bungkus bihun~celur sampai lembut dalam air panas~bilas dengan air bersih dan tapis
  • 1 ketul dada ayam sederhana (chicken keel)
  • 15-20 ekor udang
  • 1 batang lobak merah
  • 2 pokok sawi
  • RM2.00 bunga kobis
  • 3 batang serai~ketuk
  • 3 helai daun limau purut~carik
  • 1 biji tomato
  • 2 paket paste tomyam adabi
  • 1 liter air~ untuk kuah
  • garam secukup rasa
  • 6 ulas cili padi~ ketuk... kalau suka pedas boleh tambah lagi =)
  • 1 biji bawang Holland di potong bulat

Cara-cara

  1. tuang air dalam periuk..masukkan paste tomyam..biar mendidih
  2. masukkan isi ayam...reneh dalam 3 minit
  3. masukkan lobak merah dan batang sawi~masak dalam 3 minit
  4. masukkan bunga kobis dan bawang besar~masak dalam 3 minit lagi
  5. masukkan udang, serai, daun limau purut, cili padi, tomato dan daun sawi.masak dalam 5 minit
  6. perasakan dengan garam
  7. sedia untuk dihidang

No comments:

Designed By