CARA MEMASAK BIHUN TOM YAM
Bahan-bahan ( untuk 4 orang makan )
- 3/4 bungkus bihun~celur sampai lembut dalam air panas~bilas dengan air bersih dan tapis
- 1 ketul dada ayam sederhana (chicken keel)
- 15-20 ekor udang
- 1 batang lobak merah
- 2 pokok sawi
- RM2.00 bunga kobis
- 3 batang serai~ketuk
- 3 helai daun limau purut~carik
- 1 biji tomato
- 2 paket paste tomyam adabi
- 1 liter air~ untuk kuah
- garam secukup rasa
- 6 ulas cili padi~ ketuk... kalau suka pedas boleh tambah lagi =)
- 1 biji bawang Holland di potong bulat
Cara-cara
-
tuang air dalam periuk..masukkan paste tomyam..biar mendidih
-
masukkan isi ayam...reneh dalam 3 minit
-
masukkan lobak merah dan batang sawi~masak dalam 3 minit
-
masukkan bunga kobis dan bawang besar~masak dalam 3 minit lagi
-
masukkan udang, serai, daun limau purut, cili padi, tomato dan daun sawi.masak dalam 5 minit
-
perasakan dengan garam
-
sedia untuk dihidang
Kongsikan Artikel Ini !
No comments:
Post a Comment