CARA MEMASAK KUEY TEOW
Bahan-bahan ( 6 orang makan )
- 1 kilo kuey teow
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu makan lada boh/giling (tambah ikut suka pedas)
- 2 biji telur
- 20 batang crab meat (ikut suka banyak)
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 susu besar sos tiram
- 1 genggam taugeh (ikut suka)
- 2 sudu besar minyak masak untuk menumis
- garam dan perasa secukpnya
- 1/2 cawan air
Cara-cara
-
cuci dan toskan kuey teow
-
blend/tumbuk bawang besar dan bawang putih
-
panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih+cili boh/giling dan tumis hingga garing
-
masukkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan
tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka)
-
masukkan garam+perasa dan kacau rata
-
pecahkan telor dan kacau hingga telor sebati (akan jadi pekat)
-
masukkan taugeh dan crab meat dan kacau hingga sebati
-
masukkan kuey teow dan gaul hingga rata
Kongsikan Artikel Ini !
No comments:
Post a Comment